Czym kierować się przy doborze separatora tłuszczu?
Separatory tłuszczu to specjalne urządzenia, które, zgodnie z przepisami, powinny znajdować się we wszystkich zakładach, które przez swoją działalność wytwarzają ścieki z tłuszczem – należą do nich m.in. stołówki, bary, czy zakłady mięsne.
Tłuszcz w ściekach prawdziwym zagrożeniem. Dlaczego warto zainstalować separator tłuszczu?
Znajdujący się w ściekach tłuszcz może spowodować wiele niekorzystnych i niepożądanych zjawisk, a lekceważenie tej kwestii tylko je spotęguje. Tłuszcz to nieorganiczny związek – ze względu na to, że jest lżejszy od wody, bardzo szybko i łatwo się na niej osadza, a poprzez odcięcie dopływu tlenu prowadzi do powstania zjawiska reaeracji. W konsekwencji w ściekach zachodzi zjawisko gnilne, powodujące wydzielanie znacznej ilości nieprzyjemnych zapachów. Ponadto, zagniwanie ścieków sprawia, że stają się one bardziej „agresywne”, co może prowadzić do znacznego uszkodzenia i skorodowania rur oraz wszelkich elementów stalowych lub żeliwnych.
Co więcej, brak separatora tłuszczu i zwiększona z tego powodu ilość tłuszczy w ściekach sprawia, że procesy biologicznego oczyszczania stają się znacznie utrudnione.
Dobór separatora tłuszczu
Aby uniknąć wymienionych wyżej problemów, nie wystarczy instalacja jakiegokolwiek separatora. Niezwykle ważne jest, aby był on odpowiednio dopasowany do potrzeb użytkowych. Z tego też względu przede wszystkim należy wziąć pod uwagę ilość i charakter produkowanych ścieków.
Wysokiej jakości separatory tłuszczu produkowane przez takie firmy, jak m.in. czołowy producent oczyszczalni ścieków firma Wobet-Hydret, projektowane według PN EN 1825-1, wyróżniają cztery główne parametry, które są również istotnymi czynnikami branymi pod uwagę przy doborze odpowiedniego separatora.
Do parametrów tych należą:
- temperatura ścieków
- zawartość tłuszczu w ściekach
- maksymalny dobowy przepływ ścieków
Ponadto, separtor posiada oddzielne przyłącze, bowiem przez niego nie przepływają ścieki sanitarne.
Co ważne, separator tłuszczu powinien być zamontowany możliwie blisko miejsca, w którym powstają zanieczyszczenia (w przypadku restauracji i barów jest to kuchnia).
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, sprawdź całą ofertę producenta – firmy Wobet-Hydret. Nasz zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, którzy potrzeby klientów stawiają zawsze na pierwszym miejscu.